Vegan, Sukkerfri og Sunne Boller

Jeg vil dele med dere tips om sunnere varianter av bakst og søtsaker.
Jeg synes at selv om du skal kose deg med noe god mat, du kan gjøre det på en sunn måte.

Jeg utfordrer meg selv til å modifisere på original oppskriften på Verdens beste boller, hvor jeg har erstattet noe av hvetemelet med havremel og fullkorn hvetemel, tok av sukker og tilsatte banan. Havre er som kjent vårt sunneste kornslag, og setter også en god smak. Resultatet ble derfor to smekkfulle brett med smakfulle boller, som er mye sunnere enn «originalen» og veganer.


Ingredienser:
300 g hvetemel
300 g Fullskorn hvetemel
300 g havremel
4 dl Kokosmelk (ca. 25 grader)
25 g gjær
1,5 kopp sukrin
2 ts malt kardemomme
1/4-1/2 ts salt
1 dl kokosolje
400 gr banan puré

  • kokosolje til pensling

Tips: Du kan også tilsette rosiner. For å få ekstra saftige boller kan du bløtlegge rosinene i varmt vann før du tilsetter dem i deigen. Ha rosinene i en liten bolle og hell over lunkent/varmt vann til det så vidt dekker rosinene. La det stå å trekke i ca. 20 minutter.


Slik gjør du det

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av rosiner, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene.

Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin med eltekroker. La deigen elte i ca. 10 minutter på sakte til middels fart. Juster eventuelt med mer mel dersom deigen virker løs.

Om du skal ha rosiner, Tilsett rosinene (la de renne godt av før du tilsetter dem) og elt de inn de siste sekundene, til de er noenlunde jevnt fordelt i deigen, men ikke så lenge at de blir most.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk. Sett bakebollen på et trekkfritt sted og la deigen heve til omtrent dobbel størrelse. Det tar 60-90 minutter.

Ha deigen på melet underlag og del den opp i 4 like store emner. Del hver av disse i 6-8 like store emner, og trill til boller. La bollene heve under et klede til ca. dobbel størrelse, etter ca. 30-45 minutter.

Pensle de ferdighevede bollene forsiktig med kokosolje og stek dem ved 225 grader (over- og undervarme) i 10-12 minutter. Steketiden vil variere etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden.

Baksten er ferdigstekt når de har en gyllen overflate og er lett brune under. Avkjøl bollene på rist.

Nyt gjerne bollene med god samvittighet.

Dersom du ikke skal spise alle samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. Tines i romtemperatur og varmes ved ca. 175 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker bollene som nybakte igjen!

Følg meg gjerne:

Facebook: https://www.facebook.com/Tasty-Healthy-by-Lucy-1417259238520656/

Instagram: https://www.instagram.com/tasty.healthy.by.lucy/

Ha en sunn dag,

Tasty & Healthy By Lucy